Is een mantelzorgwoning bouwen iets voor jou?

Iedere mantelzorger heeft wel met bepaalde uitdagingen te maken. Zo moet jij misschien meerdere malen per week een flinke afstand overbruggen om zorg te leveren. Een mantelzorgwoning bouwen kan de oplossing zijn waar je naar op zoek bent. Waar moet je rekening mee houden als je deze uitkomst overweegt?

Wat voor soort mantelzorgwoning bouwen?

Mantelzorgwoningen komen in veel soorten en maten voor. Een garage kan bijvoorbeeld verbouwd worden tot een woning. Het is ook mogelijk een aanbouw te maken. Het nadeel van dit soort woonruimtes is dat je wel erg dicht op elkaar zit. Sommigen ervaren hierdoor een gebrek aan privacy en het is mogelijk dat dit tot frictie leidt. Een bijgebouw laten bouwen is ook mogelijk. Dit gebouw kan een vast bijgebouw zijn, maar het kan ook om een container of een gebouw op een onderstel gaan. Deze laatste twee opties zijn gemakkelijk te verplaatsen. Je kunt ervoor kiezen om als mantelzorger zijnde in de mantelzorgwoning te gaan wonen, maar de extra woonruimte kan ook perfect zijn voor degene die zorg nodig heeft.

Voor- en nadelen van een mantelzorgwoning

De reistijd is verleden tijd en ook de brandstofkosten die daarmee gemoeid gingen. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop stress! Tegelijkertijd is het rustgevend te weten dat je nu altijd dicht in de buurt bent van je geliefde familielid die zorg nodig heeft. Als zich een probleem voordoet, kun je binnen twee minuten inspringen. Het is ten slotte fijn dat je veel steun aan elkaar hebt wanneer je op hetzelfde erf woont. Je bespreekt dingen gemakkelijker wat de communicatie ten goede komt. Een mantelzorgwoning heeft veel voordelen, maar het is belangrijk het totaalplaatje in kaart te brengen. Zo kan de mantelzorger ontlast worden wanneer hij dichtbij woont en dus niet ver meer hoeft te reizen, maar er is nog steeds een risico op overbelasting. Je bent altijd bij de hulpbehoevende in de buurt, waardoor je misschien het gevoel krijgt nooit echt te kunnen ontspannen. Tevens kan een mantelzorgwoning bouwen een negatieve invloed hebben op toeslagen en uitkeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *